life without art is just "eh"

Leave this planet better than you found it

proteinsallad

Publicerad 2012-05-31 14:25:43 i Mat,

ser kanske lite rörigt ut men är väldigt gott.

blandade bara ihop:
en ask tonisk
bönor
mais
oliver
tomat
gurka
tre msk philadelphia
lika mkt keso

Allt du behöver veta för att sköta om ditt hår

Publicerad 2012-05-31 14:18:00 i Hår,

Genom tiden som jag haft denna bloggen så har jag skrivit om olika saker som kan vara bra eller dåligt för håret efter att jag själv upptäckt eller provat på det.
Men jag tycker nu att det är dags att jag lägger ihop alla pusselbitar o skrivet ett enda inlägg om vad som är bra o vad som är dåligt att göra, olika produkter, metoder att sköta håret, hur man kan förbättra sin hårväxt osv..

Låt oss börja med den dagliga rutinen,
hur sköter man om sitt hår på bästa sätt o undviker kluvna toppar o risigt hår?
För det första så när man borstar sitt hår borde man endast använda sig utav naturliga hårborstar/kammar.
Dvs hårborstar av trätänder eller av svinhår o kammar av trä o bredtandade.
Så varför är detta så viktigt?
Den allra bästa borsten är faktiskt den av svinhår, för de böjer sig o klyver inte håret o samtidigt så drar de ut de naturliga oljorna som vi har i hårbottnet vilket är som en naturlig hårinpackning.. detta betyder inte att det gör håret fett eller något.
Enda "problemet" med dessa borstar e att det tar lite längre tid att borsta igenom hela håret just för att svinhåret böjer sig så man kanske vill ha en träborste till hands för tillfällen då man har tovor eller för att borsta igenom med efteråt.
En borste av trä kan man lätt undra vilka egenskaper den kan ha för att vara bättre än vilken borste som hellst..
Själv upplevde jag stor förbättring av håret efter bara ett par veckor av användandet av en träborste.
en borste med platständer skapar elektricitet mednas man borstar håret o bryter därför även lätt hårstråna o gör håret statiskt.
Medans en borste av trä "dödar" elektriciteten o bryter inte hårstråna lika lätt.
självklart ska man alltid vara försiktig när man borstar sitt hår o inte vara för snabb, alltid börja med topparna o borsta sig uppåt o aldrig borsta håret efter en dag med hårspray eller annan produkt som gjort håret stelt, inte heller borsta håret när det är blött!
Om man helt enkelt måste reda ut håret efter tvätten så bör man använda sig utav en bredtandad träkam o vara mycket försiktig! ..eller med fingrarna går oxå bra

När man sedan torkar sitt hår så finns det olika metoder, beroende på om man har vågigt/krulligt hår eller rakare, hur mycket tid man har, om det är kallt osv..
Det allra bästa sättet att gå tillväga är att låta håret självtorka för som de flesta redan vet så är fönen hårets worst enemy..även på kall luft!
Men har man lite tid eller det är vinter o kallt hemma hos en så kasnke men inte har så många val utan måste ta till fönen endån.
Föna då alltid uppifrån o ner.. dvs, följ hårets växtriktning fr roten till toppar o använd dig av den kyligaste värmen du har på fönen då värmen torkar ut håret. Anledningen att även kylig luft sakta skadar ditt hår är att all sorts "vind" sliter på ditt hår som havet mot sten typ.. men som sagt, kall luft torkar iaf inte ut håret på samma sätt o du får även ett glansigare resultat än när du använder dig utav varm luft.
Håll alltid fönen ca 20cm från håret.
Ha aldrig i oljor innan du fönar dig för om du tänker igenom det så är det rätt logiskt, om du sätter värme på olja så är det som att du friterar ditt hår..
Men som sagt är det allra bästa att låta håret självtorka o då finns det olika metoder beroende på vilken hårstruktur du har.
Har du lockigt hår så är det allra bästa att ploppa ditt hår. detta går ut på att efter duschen så lägger du ut en handduk eller oftast använder man sig utav en stor t-shirt, på en plan yta eller över handfatet, sen vänder du huvudet upp o ner (som när man torkar sitt hår) o lägger det fint i mitten på t-shirten, tänk dig dina lockar som madrassfjädrar som kläms ihop. sen tar du hörnen av t-shirten på vardera sida om huvudet o rullar typ som en karamell o stoppar försiktigt under kanden i nacken, sen låter du håret torka så så länge som möjligt sen tar du försiktigt ut håret ur t-shirten o låter det torka totalt utan att sedan borsta igenom det!!!
har man rakt hår kan man lätt låta håret torka i vanlig handuksturban eller nersläppt.
En viktig sak som gäller alla hår är att absolut inte gnugga håret med handuken efter duschen för att få ur vattnet.. om något så ta handuken i händerna o krama håret vanligt utan att dra det på något sätt.
När man sätter upp håret så tänk alltid på vilka instrument du använder, tex hårsnoddar.. visste du att de flesta hårsnoddar skär håret? Man bör alltid använda sig utav tjocka o mjuka hårsnoddar utan metalldelar o försöka att inte ha tofsen eller vad det är alldeles för åtdragen.

Hur ofta bör man tvätta sitt hår?
Faktiskt inte allt för ofta. ca var tredje dag. Detta för att man torkar ut håret genom att tvätta det för ofta då de naturliga håroljorna tvättas ur. Om man tvättar håret oftao man vill börja tvätta det mer sällan så kommer man säkert känna att man får fett hår i början för hårbottnet vänjer sig mer eller mindretill hur ofta du tvättar det o skyddar sig på det sättet men efter en eller två veckor kommer ditt hår må bättre av att tvättas mer sällan.
Ett alternativ är att använda dig utav ett torrschampo emellan tvättarna o tvätta håret annumera sällan. Själv älskar jag denna produkt men eftersom jag går efter balsammetoden så kan jag inte längre använda mig utav det för det innehåller förbjudna ingredienser. Ett torrschampo är ett spray som sätts i hårbottnet i torrt hår o efter ett par minuter så ska det försiktigt gnuggas med en handuk o borstas o simsalabim har man rent hår med volym o fina reflexer. perfekt efter gymmet oxå om man inte har tid o tvätta håret.

För att få håret att växa så finns det olika sätt att ta till o genom att använda så många av dem som möjligt så ser man resultat, precis som med celluliter, det bästa e att använda mer än en metod :)
Så det allra första man bör göra e att sköta om sigsjälv, sova tillräckligt mycket (7-8h), äta ordentligt o dricka vatten.
Vissa personer tror att om man klipper håret så växer det ut snabbare men det är bara eneffekt av kluvna o hela toppar. klipper man inte sitt hår när topparna e kluvna så kommer hårstråna klyva sig allt längre upp o effekten e att det ser inte ut som att det växer. men sköter man om håret kan man vänta flera månader emellan klippningar vilket ger möjlighet att växa håret längre.
Men som jag höll på att säga, för att få håret att växa måste man börja med att sköta om sin kropp för hårets växandet beror på vad som händer inne i kroppen medans hårets förstörandet beror på det som sker uranför.
Det sägs att det inte finns en mirakelkur för att få håret att växa snabbt även om det faktiskt finns en! funkar inte för alla men för de flesta o jag kommer snart prata om den kuren.
Förutom den kuren så finns det inte direkt något som skyndar på växandet av håret dock finns det flera saker man kan göra för att ha ett maximalt resultat..
Det jag menar är att allas hår växer i en viss snabbhet o i medellängden är det 1,25cm/månaden. hur snabbt ens hår växer beror på genetiska saker men ens hårväxt kan även hämmas om man inte får i sig tillräckligt med proteiner eller vitaminer eller sover ordentligt, om man är stressad eller orolig.
Iom att hår är gjort av keratin vilket är en sorts protein så bör man hålla koll på att man får i sig tillräckligt med proteiner. Kroppen behöver även proteiner för muskler o andra grejer i kroppen som står "först i kön" så även om man äter kött, ägg o bönor osv så är det inte alltid tillräckligt.
Även B-vitaminer är en bra sak att inta för håret.
En produkt med alla dessa egenskaper o annat som är bra för hår o naglar är öljäst piller/tabletter. Dessa tabletterna stärker håret o ger maximalt hårväxtkapacitet men rengör även lever, stabiliserar bakteriefloran i magsäcken o massa andra bra saker.
Att stimulera hårsäckarna är oxå väldigt bra! för de kan "somna till" lite av brist av blodcirkulation..igen precis som med celluliter :)
för att stimulera sin blodcirkulation i hårbottnet kan man träna vilket är mycket effektivt då man även svettas o hårsäckarna öppnas mend et räcker eg att få upp pulsen så man kan typ hoppa i fem min.
Annars kan man hålla huvudet upp o ner 5min/dagen, massera hårbottnet 5min/dagen eller ta till olika blodcirkulations-stimulernade håroljor o ha i hårbottnet innan duchen eller helt enkelt ha i några droppar i schampot.
att kombinera dessa är ju väldigt bra.. t.ex att massera hårbottnet extra  när man är i duschen.
Så jag antar ni vill veta om mirakelkuren! Detta är en sak som folk känner till sen bara tre år tillbaka, jag har själv upptäckt denna hemligheten ca tre-fyra veckor sedan o håller på med den sen tre veckor ca o resultaten är otroliga! Det händer dock ofta att folk råkar på biverkningar som huvudvärk eller irritation o man bör då sluta genast iom att detta är inget som bevisats av läkare eller provats i labb. detta sker alltså på egen risk!!!!
Dock finns det flera läkare som har tankar som att det faktiskt kan vara möjligt att det funkar.
Så hemligheten är....trummspel...vaginal kräm!
ja visst låter det konstigt? man undrar hur folk ens kom på denna metoden o själv har jag fortfarande ingen aning.
Man dock inte bara ta en intim kräm o sätta på huvudet utan de mest använda är monistat 7 eller daktarin.
Det viktiga är huvudingrediensen Miconazol nitrat vilket sägs vara det som gör det hela.
här har ni huvudbloggen för denna kuren: http://suicidesevemonistat.blogspot.it/
Det man bör veta mest av allt är att när man slutar använda produkten så kan man råka ut för att tappa en massa hår samtidigt men man bör inte vara rädd för grejen e att under tiden som man använder detta så håller hårsäckarna tillbaka alla hårstrån som vanligtvis skulle tappats vardagligt så man får otroligt tjockt hår under tiden man använder miconazol nitrat så efter att man slutat med detta så tappas alla de hårstråna som man vanligtvis hade tappat endå. Det hela kan ju dock ge en en stark effekt. Detta händer dock inte alla.Balsammetoden (BM) är ju en känd svensk uppfinning om jag fattat rätt, har iaf inte hittat lika mkt fakta om BM på varken eng eller ita. Detta går ut på att bara använda sig utav balsam när man tvättar håret o om ni aldrig hört om detta förut så har ni säkert hundra frågot om detta nu eller bara är äcklade.
Själv var jag väldigt skeptisk o äcklad faktiskt, även för här i ita så använder folk gärna endast schampo o inte balsam vilket är såååå feeel.
jag skulle kunna skriva en oendlig lista på hur detta gelt går till osv men det är mkt bättre att jag leder er till sidan som har haft succsess pga BM: http://lockig.se/vanligafragor.php
kolla dock igenom denna sidan för att få klarhet i hur det hela fungerar o börja inte bara använda dig utav balsam istället för schampo för det finns små regler att följa.
Poängen med detta är eg inte själva balsamet utan att hålla sitt hår helt o borta från olika dåliga ingredienser som siliconer o alkoholer som finns även i de lesta balsam o innan man kan börja med BM måste man göra en sita schampo med ett speciellt schampo o om man sedan vill använda sig utan schampo ibland så är det "tillåtet" men det är oxå ett speciellt schampo! så checka out sidan först!
Jag kan dock säga att alla som provat på BM är otroligt nöjda o detta är även ett perfekt sätt att sköta om sitt hår, hålla det helare o få det att växa snabbare för det är mer "relaxed" o mindre stressat.
plus att dy få ett otroligt resultat synligt..speciellt för den som har lockar men även för alla andra.
Själv har jag spikrakt hår tex men jag såg resultat redan efter andra tvätten.

När man går till frisören. De flesta sidorna säger faktiskt att man bör gå o toppa sig varje 6-8e vecka men detta är FEL FEL FEL! det kan gålla för den som redan har den längd den vill ha o för att behålla längden o topparna hela.
Men för oss som vill få håret att växa så skulle jag säga att frisörbesöket borde limiteras till 1-2 ggr om året o däremellan "dust your ends". Detta är något som faktiskt även modeller gör. Det går ut på att man går igenom hela håret, slinga för slinga o med en sax så klipper man bara av de toppar som är kluvna hårtrå för hårstrå. alla hårstrå är inte kluvna o man förändrar inte sin frisyr på något sätt,man klipper även bara av två mm vanligtvis.
Färgning o blekning är ju aldrig bra för håret speciellt blekning men måste man helt enkelt ta till något av dessa så är slingor alltid bättre när det kommer till blekning för det sliter inte på hela håret åt gången o varje gång man slingar så tar man olika slingor plus att blekningen inte nuddar hårbottnet lika mkt.
Vill man färga sitt hår så är alltid en toning bättre, varesig man har i permanent hårfärg eller inte så måste man göra om färgen varje månad endå för färgen bleks alltid ur o man får en utväxt.
En toning sliter inte bara miondre på ens hår men färgen mattas ur på ett finare o naturligare sätt medans enpermanent  färg bleker håret samtidigt som det färgar så under färgen finns inte din naturligare färg längre utan en blekare o vanligtvis lite orangare färg.
Toning är även bra för dem som har färgat eller blekt sitt hår o vill växa ut sin naturliga hårfärg men känner att dem måste göra ngt åt färgen medans den växer ut pga utväxtrand tex eller bara vill ha en snygg färg under tiden.
Detta är också något som jag själv använder mig utav.
Det allra bästa alternativet för att färga håret är att använda sig utav henna, indigo, cassia, hemla osv.. man kan få fler färger än bara röd. tyvärr kan man inte få blonda färger om man inte redan är blond kan man få olika nyanser.
Ladda ner denna gratis boken om allt du behöver veta om henna o hur du använder det o vilka positiva saker det för till ditt hår: http://www.hennaforhair.com/freebooks/

Ute i naturen. Om man är på stranden kan det vara bra att ha i en skyddande olja eller kräm i sina toppar för att skydda det mot uttorkning under solen. Dock är solen mycket bra för hårets växandet! detta har ni kanske upplevt när ni varit på semester i något varmt land.. det har även bevisats o skrivits på illustrerad vetenskap.
http://illvet.se/fraga-oss/varfor-vaxer-haret-fortare-pa-semestern

Big no-no's för håret är först o främst alla värmeprylar som platt o locktänger o fön, hårblekningar, bada i saltvatten o sola utan att täcka topparna eller ha i något skyddande. det finns en massa produkter oxå som är dåliga för håret men jag kan inte skriva en lista på allt plus att det hela går ut på Balsammetoden så ni bör kolla länken ni hittar där.
Tunna hårsnoddar.

Bra produkter för håret kan ju variera lite beroende på vad man är ute efter.
*Öljäst - beroende på om du vill ha starkare hår, blankare hår, förbättra din hårväxt eller inta mer vitaminer o proteiner o aminosyror så är detta för dig.
*Naturliga håroljor - man kan hitta naturliga håroljor som inte innehåller siliconer, paraben eller andra sådana saker. En hårolja kan antingen användas i topparna efter duschen för att återfukta dem o få dem att se friskare ut o håret blir glansigare o blir faktiskt friskare med tiden av detta eller så kan vissa oljor även användas i hårbotten eller i schampo för att stimulera hårsäckarna..detta beror på vilken olja det är dock. står på förpackningen oftast men rosmarinolja är en sån som stimulerar blodcirulation o används återigen även för celluliter.
*Cassia aka neutral henna (man kan använda sig utav henna men cassia är utan färg). Cassia är en hennaliknande växt som man använder på samma sätt. Enda skillnaden är att man blandar det med vatten för att endast ha i det som inpackning. om man blandar med citron eller annan syrlig vätska så ger cassia en gul ton.

ok jag tror att jag fått med det mesta om ni har frågor eller något är oklart eller ni vill lägga till något så kommentera gärna :)
kommer jag på något som jag glömt skriva så lägger jag till det så småningom.
Ha en bra dag o sköt om ditt hår ;)

fina naturliga slingor

Publicerad 2012-05-30 20:49:37 i Hår,

igår var jag på stranden i några timmar med min käraste.. vi åt lunch där o sen la vi oss o solade lite o somnade i två timmar nästan hehe..
han hade dock vänt på sig o låg med ryggen uppåt, själv ville jag sola alsiktet vilket jag annars tycker är otroligt jobbigt men igår var det skön varm sol med lite kylig vind så man mådde toppen på stranden o jag passade på att sola ansiktet som sagt :P
dock när jag var på gymmet senare blev jag hel röt! XZD hahah var helt glansig o röd över ögonbryn o kindbenen hehehe... men idag e jag redan brun iställety för röd som tur e XD
märkte även idag att jag fick skitsnygga slingor i håret av solen igår :P hoppas det inte bleks fisgult sen bara så jag måste tona över allt igen :P
min egen utväxt som e ca 5 cm nu blektes oxå hihi

Om

Min profilbild

Lexie

So who am I? I'd say just a girl with two origins and lots on her mind. Born in Italy, grew up in sweden but then returned to italy at the end of 2007 where I met the love of my life. I'm filled with passion such as for fitness, health and food and making it my lifestyle but also have an interest in fashion and pictures. Got a NikonD3100 this christmas (XDXD my very first!) This is my visual diary and personal journey, I want to inspire happiness and determination. -august 2013

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela